Zastosowanie chłodni

Nie każdej firmie opłaca się kupować komorę chłodniczą, niektóre firmy mają duże wymagania pod tym względem, ale początkowy budżet jest stosunkowo niewielki, więc trzeba poszukiwać oszczędności. Najwięcej w każdej chwili kosztuje wyposażenie, ale niektóre maszyny można zakupić w zdecydowanie korzystniejszej cenie, a zdarza się także, że sporo maszyn da się wynająć na dłuższy czas i także ograniczyć tym koszty prowadzenia działalności. Długoterminowy wynajem chłodni jest jedną z takich propozycji, które firmy działające w biznesie gastronomicznej nader często i bardzo chętnie wykorzystują.

Komora chłodnicza to droga maszyna. Jest to maszyna duża, bardzo pojemna i nowoczesna, niemniej jednak na nieszczęście jej cena dochodzi do kilku tysięcy zł, a rzadko kiedy firmie wystarczy tylko jedna taka komora. Na prawdę bardzo często potrzeba ich przynajmniej kilka, a to drastycznie zawyża koszty. Żeby ich uniknąć, można komorę wynająć na dłuższy czas, nie tylko na kilka miesięcy, ale wręcz na rok czy dwa i po wynajmie albo odkupić za zdecydowanie niższą cenę, lub zrezygnować i wynająć następną komórę. Wówczas firma nie musi brać sobie na barki kosztów zakupu konkretnego urządzenia, a zawsze może korzystać z nowych technologii, które są stale obowiązujące. Firma wynajmująca komory mroźnicze i chłodnicze bierze wtedy na siebie ewentualne koszty serwisu i naprawy, jednakże cena wynajmu może być dla firmy wynajmującej kosztem prowadzenia działalności i zmniejszać wysokość podatku, co też jest bardzo korzystne finansowo. Obie strony transakcji ze stuprocentową pewnością na tym korzystają.

Więcej informacji: zamrażanie szokowe.

Leave a Reply