Dzisiaj na gotowanie nie każdy ma taką samą ilość czasu, ale każdy lubi domowe osiłki. Takie smakują zupełnie inaczej niż te, które serwowane są w restauracjach czy kupowane jako dania pół gotowe. Żeby natomiast smacznie gotować, potrzebny jest nie tylko i wyłącznie czas.
Kwalifikacji i preferencje odgrywają tu zasadniczą rolę. Bo jeśli ktoś nie lubi i nie umie gotować, to nie pomoże mu w tym dosłownie zdecydowanie najlepszy parowar. Kiedy do gotowania podchodzi się z konieczności, to nie ma się ochoty na eksperymentowanie, doprawianie, smakowanie. Osoby, które nie preferują gotować, chcą jak najszybciej posiadać tę czynność z głowy. I tyle.
Inaczej wygląda sytuacja, kiedy nie umie się gotować. Wówczas kwestia preferencje ma raczej drugorzędne znaczenie. Dla osób, które nie mają doświadczenia w gotowaniu, zdecydowanie najlepsze są łatwe potrawy. Od nich powinni oni zaczynać swoje kulinarne pierwsze kroki. Dzisiaj, dzięki dostępowi do sieci, znalezienie przepisów na łatwe dania nie jest żadnym kłopotem. Takie nie tylko i wyłącznie bardzo szybko się robi, bo są niewiele skomplikowane. Zwykle wymaganie do ich przygotowania niewielu składników. Pomimo tego, że są to dania proste, są one smaczne. Szybkie gotowanie jest dobrą szkołą dla osób, które w tym zakresie nie mają dużego doświadczenia. Niewiele trudne przepisy najczęściej się sprawdzają. Nie ma nic gorszego, dla początkującego kucharza, niż nieudane danie. Bo nie dość, że traci on czas, to jeszcze skutecznie może się zniechęcić do kolejnych prób. Dlatego początki kulinarnych doświadczeń powinny upierać się o łatwe przepisy.