Lepsze mrożenie

Właściwie każdy raczej wie o tym, że przechowywanie większej ilości jedzenia przez dłuższy okres czasu jest możliwe, dzięki mrożeniu. W większych sklepach z produktami spożywczymi przedsiębiorcy najczęściej korzystają z dużych zamrażarek, by zmieścić większe ilości jedzenia. Jednakże z drugiej strony jak się okazuje klasyczne mrożenie moraz własne wady i nie zawsze jest właściwym rozstrzygnięciem.

Dlaczego? Konkretniej chodzi o to, że produkty nie będą schładzane jakoś szybko, a co za tym idzie do ich pełnego zamrożenia musi minąć ciut czasu. A przy tym niska temperatura praktycznie za każdym razem zmienia wodę znajdującą się na produktach w cząsteczki lody, które z kolei uszkadzają mrożony produkt. Na ogół zasada jest taka, że im dłużej trwa proces mrożenia, tym uszkodzenia te na nieszczęście będą większe. Istnieje natomiast bezsporne rozwiązanie, które umożliwi na skuteczne wyeliminowanie wyżej wymienionych problemów. Chodzi o mrożenie szokowe, z którego wraz z biegiem czasu korzysta coraz więcej firm. Jego największą wielką zaletą jest przede wszystkim to, że zamrażanie trwa bardzo krótko, a co za tym idzie oszczędza się nie tylko i wyłącznie czas, niemniej jednak również nie powstają żadne uszkodzenia produktów co bez wątpienia ma duże znaczenie. W tego rodzaju urządzeniach do mrożenia szokowego mamy do czynienia z bardzo niską temperaturą, a ciepło z mrożonych produktów natychmiast odprowadzane jest na zewnątrz. W ten sposób można uniknąć również zmiany walorów smakowych pożywienia, a jak wiadomo nie wpływają one raczej korzystnie na produkty.

Więcej informacji: schładzanie szokowe.

Leave a Reply