Chłodzenie jedzenia

Chłodnie służą do długotrwałego przechowywania żywności. Chodzi tutaj o powiększenie o kilka, a nawet kilkanaście dni czasu świeżości części produktów. Świeże mleko, mięso i ryby są najmniej trwałymi produktami żywnościowymi i w ich przypadku oprócz warunkami chłodniczymi może dojść do psucia już po upływie kilku godzin.

Jeżeli natomiast pragniemy, ażeby te produkty przez długi okres czasu pozostały świeże, należy je chłodzić. Komora chłodnicza jest specjalną komorą umożliwiającą na utrzymywanie niskiej temperatury konkretnych towarów, a tym samym przedłużenie ich trwałości. Każdy z nas w domowych warunkach ma taką mini komorę chłodzącą w postaci lodówki. Dzięki specjalnemu agregatowi chłodzącemu w lodówce utrzymana jest temperatura na poziomie kilku stopni, co powoduje, że w produkcie znacznie spowolnione są rozmaite procesy psucia się. Bakterie tak mocno się nie namnażają, a co za tym idzie, nie występuje tu problem z tym, że produkt bardzo szybko uległyby zniszczeniu na skutek normalnych procesów, które się w nim odbywają. W zastosowaniach przemysłowych też ma to znaczenie, niemniej jednak wykorzystywane są profesjonalne duże komory chłodnicze zwane chłodniami. Nie zawsze powinno się je zakupować – czasami istnieje możliwość ich wynajęcia. Długoterminowy wynajem chłodni jest w znaczącej liczbie sytuacji bardzo opłacalny, gdyż cena wynajęcia na długi termin nie jest wcale wysoka, a na pewno niższa niż cena zakupu dokładnie określonej komory. Firmy, które nie mogą sobie pozwolić na taki zakup albo dla których jest on zwyczajnie nieopłacalny, zdecydowanie częściej decydują się na to, ażeby taką chłodnię wynająć.

Warto sprawdzić: wynajem kontenerów chłodniczych.

Leave a Reply