Ciasteczka w domu tworzymy, sporządzając ciasto i wylewając je do specjalnych foremek albo kreując ciasto i wyciskając w nim wzory, które następnie pieczemy. W przemyśle wygląda to tożsamo, niemniej jednak tworzone jest rzeczywiście na wszechstronną skalę. Cukiernik, który para się robieniem ciastek, posiada odpowiednią recepturę. Receptura ta daje możliwość na przygotowanie wielu kilogramów ciasta. Maszyny do produkcji ciastek zalewa się masami cukierniczymi i następuje proces wyciskania. Maszyna sama wyciska odpowiedni wzór ciastka na blachę, po czym są one wstawiane na specjalne wózki, a wózki te wjeżdżają do pieców, w którym ciastka mają się upiec.
Czas pieczenia nie jest w większości sytuacji długi, bo piece posiadają dużą moc i nierzadko wystarczy nawet kilka minut, by z pieca wyjechały gotowe ciasta. Zrzuca się je z blach i poddaje następnej obróbce. Nierzadko ta obróbka polega na udekorowaniu ręcznie ciastka, nierzadko na oblaniu go czekoladą, a innym razem na posypaniu na przykład cukrem pudrem. Następnie ciastka przechodzą przez serwis maszyn pakujących, który ma za zadanie odpowiednio je zapakować tak, aby nie wysychały i szybko się nie psuły. Pakowanie wygląda różnie. Nierzadko wytwarza się je ręcznie, wkładając ciasteczka do torebek, innym razem polega to na włożeniu ich do specjalnej maszyny, tzw. formierki do ciastek, która przepuści je przez linię pakującą i zgrzeje w specjalnej folii. Później ciastka są jedynie pakowane na palety, znakowane i wysyłane w odpowiednie miejsce. Cały proces trwa w bardzo wielu sytuacjach około paru godzin.
Zobacz: serwis maszyn spożywczych.