Idealny serwis obiadowy

 

Doskonały obiad to nie tylko samo gotowanie, smak czy jakość produktów użytych do jego sporządzenia. To również zastawa stołowa, która daje możliwość na odpowiednie podanie potraw i jedzenie w miłej atmosferze. Z czego powinien składać się idealny serwis obiadowy? Przyjmijmy, że kupujemy zastawę na 12 osób, co powinna ona zawierać? W części serwisów na 12 osób przypada jedynie jedna waza, jeden półmisek na wędliny, na surówkę i jedna miska na ziemniaki lub kluski.

Czy nie wydaje Ludzie się, że to relatywnie za niedużo? W dobrym serwisie musisz mieć możliwość kupić nie tylko gotowy zestaw. Powinna tam także być porcelana na sztuki, dzięki której skompletujemy serwis znacznie bardziej odpowiadający naszym potrzebom. aby konsumpcja obiadu była w rzeczywistości wygodna, to waza, półmiski i miseczki powinny przypadać na 6 osób, czyli w serwisie obiadowym na 12 osób musza być po dwie wazy i po dwie sztuki pozostałych półmisków. Dzieje się tak dlatego, że w dużej liczbie przypadków nie da się w takiej wazie zmieścić dwunastu pełnych porcji, a ni także wręcz na duży półmisek nie wchodzi dwanaście egzemplarzy mięsa. Porcelana lubiana to zatem nie tylko wygląd, kształt, kolory czy zdobienia. To również, a stosownie przede wszystkim dopasowana ilość tej zastawy, która nie przymusza uczestników obiadu do czekania na siebie. Prócz tego w perfekcyjnym serwisie talerze powinny posiadać pożądaną wielkość i głębokość, nie mogą być za małe, ani też za płytkie. Bardzo płytkie i niezbyt duże talerze sprawią, że jedzenie obiadu nie będzie komfortowe, bo nie da się na nie włożyć odpowiednich porcji i wszyscy ludzie będą się czuli jak na diecie.

Zobacz: serwis obiadowy.

Leave a Reply